Maslo klarowane- właściwości, zastosowanie i przepis



Masło klarowane, inaczej ghee jest to nic innego, jak masło oczyszczone.
Sporządza się je poprzez podgrzanie masła i zebranie gromadzącej się na wierzchu piany oraz osadów na dnie. Jest prawie czystym produktem, który nie zawiera wielu alergenów, które są obecne w innych produktach mlecznych, jak laktoza, czy kazeina. Oznacza to, że jest lepiej tolerowane przez alergików.
Masło klarowane 
jest pyszne w smaku, aromatyczne i bardzo zdrowe. Ma znacznie dłuższy okres przydatności, niż masło-czas przechowywania w temperaturze pokojowej wynosi około 9, a w chłodziarce nawet 15 miesięcy. Co więcej ghee świetnie nadaje się do gotowania, smażenia, czy pieczenia bowiem tak jak już prędzej wspomniałam- w trakcie klarowania są usuwane białka oraz inne substancje stałe, które są odpowiedzialne za dosyć niską temperaturę dymienia masła nieoczyszczonego. Punkt dymienia ghee to około 252C, czyli znacznie więcej niż w przypadku zwykłego masła (200C).

Czym jest punkt dymienia?
Jest to najniższa temperatura przy której ogrzewany tłuszcz zaczyna rozpadać się na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol, a przy tym traci także wszelkie właściwości odżywcze. Następnie powstają rakotwórcze związki takie jak: akroleina oraz 
akryloamid, które wydzielają się w postaci dymu i nieprzyjemnego zapachu. Potrawy smażone na takim tłuszczu przybierają smaku spalenizny i są szkodliwe dla zdrowia. 

Wyjątkową cechą Ghee są jego właściwości lecznicze, niespotykane wśród innych tłuszczów nasyconych. Hindusi używają jego praktycznie do wszystkiego i wierzą, że masło klarowane, to 'boski dar" i nazywają jego 'najdoskonalszym tłuszczem na świecie' . Według Ajerwudy klarowane masło wzmacnia umysł (pomaga w zapamiętywaniu i uczeniu się), ciało i równoważy gospodarkę hormonalną. Dodatkowo leczy lekkie oparzenia, jak aloes, pomaga w gojeniu się ran, uodparnia na choroby i jest niezbędny do osiągnięcia długowieczności.
Klarowane masło jest świetnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A, D, E, kwasu masłowego o właściwościach przeciwnowotworowych i antywirusowych. Co więcej Ghee przyśpiesza gojenie się ran żołądkowo-jelitowych, stanów zapalnych, takich jak owrzodzenia, czy zapalenie okrężnicy, Ajerwuda opisuje również klarowane masło, jako jeden z najlepszych olejów do gotowania bowiem poprawia wchłanianie oraz zwiększa odżywczą wartość pożywienia.


Ze względu na to, że w tłuszczu masła są magazynowane pozostałości pestycydów zawartych we współczesnych paszach dla bydła, najlepiej byłoby zdobyć masło pochodzące z mleka krów hodowlanych metodami ekologicznymi.

Jak zrobić masło klarowane?Czas gotowania masła:
1kg masła=30minut
1/2kg masła=15minut
Masło przełóż do suchego garnka i gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż masło całkowicie się roztopi (nie mieszaj).
Gdy masło zacznie się delikatnie gotować, na wierzchu pojawi się biała piana , wtedy zredukuj ogień do minimum. Następnie za pomocą łyżki, zbierz wszystko, co wypłynęło na powierzchnię. Dodatkowo dla lepszego efektu, można je przelać przez gazę. Dobrze sklarowane masło powinno być czyste i mieć piękny złoty kolor- nie może być ciemne.
Gotowe masło zbierz delikatnie z góry za pomocą chochelki uważając, aby nie naruszyć substancji niepotrzebnych, zgromadzonych na dnie garnka.
Następnie masło przelej do szklanego lub ceramicznego naczynia- nie przykrywaj dopóki nie schłodzi się do temperatury pokojowej.
Klarowane masło należy najlepiej przechowywać w zamknięciu i chłodzie, nie będzie się psuło nawet przez kilka tygodni.

Dietetyk, Agnieszka Nitsu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz