Żeliwny garnek Staub


Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moją opinią na temat żeliwnego garnka, który otrzymałam od marki Ballarini.

Garnek został stworzonego przez francuskiego producenta Staub, który produkuje luksusowe i najpiękniejsze żaliwne naczynia jakie widział świat. Są to zdecydowanie naczynia z wyższej półki.
Pierwszy raz miałam do czynienia z takim garnkiem, ponieważ wszelkie dania przygotowywałam w zwykłych naczyniach żaroodpornych.
Dopiero po testowaniu żeliwnego garna Staub zdałam sobie sprawę, że warto mieć takie nauczynie w domu. Dlaczego? Zaraz się przekonacie! :)






Charakterystyka:
GARNEL ŻELIWNY STAUB Z LINI LA COCOTTE 

1. Naczynie wykonane z żeliwa, pokrytego emalią, które wytrzymuje nawet ekstramalne temperatury
2. Pokrywka posiada wypustki, które znakomicie nawilżają potrawę- aż o 10% bardziej niż tradycyjne pokrywki. Co za tym idzie zachowuje więcej witamin i wartości odżywczych, niż ma to miejsce w klasycznych brytfannach
3. Niklowy uchwyt pokrywki wytrzumuję aż do 250C
4. Naczynie nadaje się do duszenia, smażenia, gotowania, a nawet do pieczenia chleba
5. Garnek można stosować na wszystkich źródłach ciepła(Kuchenka ceramiczna, Kuchenka elektryczna, Kuchenka gazowa, Kuchenka halogenowa, Płyta indukcyjna)również na kuchniach indukcyjnych
6. Wewnętrzna powłoka non – stick uniemożliwia przywieranie potraw. 
7. Piękny i elegancki wygląd, który dobrze prezentuje się na stole podczas serwowania potraw
8. Łatwy w czyszczeniu z możliwością mycia w zmywarce
9. 
Charakteryzuje się solidnością, jest odporny na zarysowania i uszkodzenia
10. Duża pojemność- 5,5ltr
11. Żeliwo rozgrzewa się równomiernie, jest tak samo gorące na dnie, jak i na ściankach12. Naczynie niesamowicie długo utrzymuje ciepło
13. Krótszy czas pieczenia niż w tradycyjnych brytwanach
14. Potrawy po upieczniu są soczyste i aromatyczne
15. Potrawa znajdująca się garnku żeliwnym, długo zachowuje odpowiednią do spożycia ciepłotę

W żeliwnym garnku przygotowałam pieczeń wieprzową z ziemniakami - wyszła obłędna! Mięso wyszło 
doskonale miękkie i delikatne, a jednocześnie chrupiące z zewnątrz :)
Przepis na soczystą pieczeń z pieczonymi ziemniakami

Składniki:
-1 kawałek szynki lub łopatki wieprzowej (kulka)
-przyprawy: pieprz, sól, gorczyca, papryka ostra, majeranek
-2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
-kilka ziemniaków pokrojonych na ćwiartki

Sposób przygotowania:
-mięso dokładnie myjemy i suszymy za pomocą recznika papierowego
-szynkę smarujemy tłuszczem i obtaczamy w przyprawach
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy około 60minut, aż mięso będzie miękkie i z wierzchu lekko przypieczone
-ziemniaki opruszamy solą oraz ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika 30minut przed wyciągnięciem mięsa


Podsumowując:  Na pierwszy rzut oka widać, że garnek jest solidnie wykonany. Wygląda gustownie i jest elegancki. Producent zadbał o każdy detal, tak aby gotownie było łatwe i przyjemne.

Potrawy w garnku wychodzą niezwykle smaczne i aromatyczne. Nie przywierają do dna garnka, ani się nie przypalają. Dodatkowo są równomiernie przypieczone i nie wymagają dłuższego pieczenia, jak w tradycyjnych naczyniach. Taki garnek z pewnością będzie nam służył latami! Szczerze polecam :)

4 komentarze:

  1. Nie zgodzę się z tym, że garnek będzie służył latami. Emalia na garnkach żeliwnych szczególnie łatwo odpryskuje, choćby z tego powodu, że garnki te są bardzo ciężkie i przy byle uderzeniu powstaje duża siła powodująca odpryski, nietrudno jest upuścić gorącą ciężką pokrywkę np. Garnek z ubytkiem emalii od wewnątrz nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Jeden garnek żeliwny tej marki kosztuje tyle samo co kilka kompletów garnków emaliowanych. Dlatego polecam pieczenie w naczyniach żaroodpornych albo garnkach ceramicznych, efekty nie gorsze, no chyba, że odziedziczyło się żeliwną gęsiarkę po babci (jak ja na przykłąd). Ale na pewno nie zamierzam kupować za kilkaset złotych tego podatnego na uszkodzenia garnka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecasz taki garnek? Chętnie bym się zastanowiła nad takim, bo wiele potraw będzie się w ich wygodnie przygotowywało. Strona https://www.oleole.pl/garnki,_zwilling.bhtml ma wiele fajnych garnków i może wśród nich znajdzie się też taka propozycja. Sprawdźcie, co i jak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Garnek z odpryśnietą emalią możemy dać do wypiaskowanie i dalej postępować z nim jak z normalnym garnkiem żeliwnym nieemaliowanym.Jest ryzyko, że będziemy zjadać drobiny emalii,ale to nie garnek stalowy,tu kontakt jedzenia z żeliwem nie jest szkodliwy.Nie wyrzucajcie garnków żeliwnych.

    OdpowiedzUsuń